Ascona B 2,0
- baro
- Znawca Manciarstwa :)
- Imię: Bartek
Re: Ascona B 2,0
Wrócę do klasycznego opla. Niestety na sprzedaż tego projektu wpływ miało głównie to że ktoś miał mi pomóc a się okazało że zostałem z tym sam. A niestety z mojim zdrowiem i moimi ograniczeniami ruchowymi pewnych kwesti nie ogarnę tak było lepiej...
-
- Imię: Filip
- Kontakt:
Ta cała niechęć do VW wynika z tego, że pod koniec lat 80 istniały w Niemczech dwie podstawowe subkultury samochodowe - manciarze i golfiarze. Obie się nienawidziły więc jeżdżąc mantą musiałeś z obrzydzeniem patrzeć na VW. Stare dzieje gdy podlewani testosteronem boy racers starali się udowodnić kto ma większego..szybszego.
- Junioross
- Imię:
- Kontakt:
Jest w tym trochę racji. Jednak z przykrością muszę obiektywnie przyznać, że wolałbym jeździć nowym VW niż Oplem (oczywiście wybierając pomiędzy modelami z tego samego segmentu).Filip pisze:Ta cała niechęć do VW wynika z tego, że pod koniec lat 80 istniały w Niemczech dwie podstawowe subkultury samochodowe - manciarze i golfiarze. Obie się nienawidziły więc jeżdżąc mantą musiałeś z obrzydzeniem patrzeć na VW. Stare dzieje gdy podlewani testosteronem boy racers starali się udowodnić kto ma większego..szybszego.
Wrogiem nie jest alkohol tylko metabolizm aldehydu octowego...
No tym co się działo kiedyś w niemczech to wiem.Dziwie się dlaczego takie naleciałości sprzed lat wypływają czasami u nas. Natomiast jeśli chodzi o wybór czym dziś jeździć (mówimy oczywiście o współczesnych autach), to jak dla mnie wszystko te auta są ,takie same. Rzadko się zdarza auto które by czymś porwało a w sumie wszystkie mają podobne gadżety do zaoferowania. Jest oczywiście kilka wyjątków ,ale jak dla mnie żaden ze stajni opla czy vw.
No nic. A wracając do tematu pozostaje życzyć powodzenia w poszukiwaniach nowego klasyka.Czasami lepiej odłożyć trochę kasy i kupić zdrowszą bazę. Było kilka ciekawych opli na sprzedaż ale to wszystko kwestia budżetu.
No nic. A wracając do tematu pozostaje życzyć powodzenia w poszukiwaniach nowego klasyka.Czasami lepiej odłożyć trochę kasy i kupić zdrowszą bazę. Było kilka ciekawych opli na sprzedaż ale to wszystko kwestia budżetu.
- magic
- Imię:
na to nakłada się jeszcze pozycja jaką VW ugrutował sobie w Polsce; każdy polak musi mieć:Filip pisze:Ta cała niechęć do VW wynika z tego, że pod koniec lat 80 istniały w Niemczech dwie podstawowe subkultury samochodowe - manciarze i golfiarze. Obie się nienawidziły więc jeżdżąc mantą musiałeś z obrzydzeniem patrzeć na VW. Stare dzieje gdy podlewani testosteronem boy racers starali się udowodnić kto ma większego..szybszego.
- dom z balkonem aby z góry patrzeć na sąsiadów;
- passata z dieslem- wtedy czyje sie poważnym mężczyzną, szanowanym obywatelem, wręcz suwerenem.
Inna rzecz- kiedyś jakiś Pan ochroniarz pytał mnie czy warto kupic KIA, bo widzi że wszyscy w firmie takimi jeżdżą ( służbowe) i jak potwierdziłem, że tak, warto, to zapytał- a silnik tam jest z "voldzwagena" ?
więc po prostu- jest grupa ludzi dla których VW jest synonimem jakości, prestiżu i solidności.
Każdy, kto sądzi inaczej, to głupek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 mar 2018, 10:09 przez magic, łącznie zmieniany 1 raz.
Manta się nie psuje, tylko jak każdy sportowy wóz wymaga drogich i częstych serwisów.
- Def
- Imię:
- Kontakt:
Niesamowite to jest, jak marka potrafi się pozycjonować na rynku w oparciu o nasze słabości 
Ja mam teraz Astrę K 1.4 turbo jako zastępczy i będę bronić Opela.
Nie jest tak twarda jak VW, i jest nieźle wyposażona już od tańszych wersji.
Nie jest tak surowa w środku jak Skoda. Prowadzi się fajnie, z tym silnikiem też fajnie jeździ.
Nawet nie rozważałem kupna Astry, ale zmieniłem zdanie, bardzo fajna fura.
Def

Ja mam teraz Astrę K 1.4 turbo jako zastępczy i będę bronić Opela.
Nie jest tak twarda jak VW, i jest nieźle wyposażona już od tańszych wersji.
Nie jest tak surowa w środku jak Skoda. Prowadzi się fajnie, z tym silnikiem też fajnie jeździ.
Nawet nie rozważałem kupna Astry, ale zmieniłem zdanie, bardzo fajna fura.
Def
Commodore A GS 2,8l 1968r.
Etap 0.1 - reanimacja układu zasilania paliwem
Etap 0.1 - reanimacja układu zasilania paliwem
- baro
Na razie chyba dłuższy czas bez żadnego złomopla będę. A co kupię? Zawsze cholernie chciałem mieć szampańskozłotą monzę 

- Junioross
- Imię:
- Kontakt:
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel- ... 57416.htmlbaro pisze:Na razie chyba dłuższy czas bez żadnego złomopla będę. A co kupię? Zawsze cholernie chciałem mieć szampańskozłotą monzę
Może i nie jest złota ale moim zdaniem godna rozważenia.
Wrogiem nie jest alkohol tylko metabolizm aldehydu octowego...
- ROBERT
- Imię:
Kurde, kolor w pierwszym momencie mnie rozwalił, barwa tapicerki prawie dobiła.
Ale jak parę razy foty przewertowałem, hmmm, taka kombinacja ma swój sens, a egzemplarz wydaje się sensowny.
Ale jak parę razy foty przewertowałem, hmmm, taka kombinacja ma swój sens, a egzemplarz wydaje się sensowny.
-
- Imię: Filip
- Kontakt:
Wyobraźcie sobie że jest rok 78 i niemal jednocześnie premierę ma ta Monza i Mercedes beczka. Jak dla mnie monza wygląda o wiele nowocześniej z zewnątrz i zapowiada już styl lat 80 podczas gdy beczka przy Monzie wygląda staro. Nie zmienia to oczywiście faktu że MB to technicznie lepsze auto.
- magic
- Imię:
w 78 mercedes "beczka" był już od 3 lat na rynku, i pamiętaj, że był skierowany do kompletnie innej klienteli, a ta miała swoje wymagania ( jak też pieniądze).Filip pisze:Wyobraźcie sobie że jest rok 78 i niemal jednocześnie premierę ma ta Monza i Mercedes beczka. Jak dla mnie monza wygląda o wiele nowocześniej z zewnątrz i zapowiada już styl lat 80 podczas gdy beczka przy Monzie wygląda staro. Nie zmienia to oczywiście faktu że MB to technicznie lepsze auto.
dla takich ludzi opel robił model Admirał i Diplomat, ale właśnie został z tego rynku wyrzucony, albo sam się wyrzucił przez politykę GM.
Porównianie nie ma raczej sensu. A kolory- owszem, szalone lata 70. Rodzice mieli MB W123 niebieski, z niebieską tapicerka. teraz takich fabrycznie nie spotkasz.
Manta się nie psuje, tylko jak każdy sportowy wóz wymaga drogich i częstych serwisów.
- norbi
- Imię:
- Kontakt:
Za to zielone wnętrze spałbym na kanapie.
Miełem dwie zielone bmw i wypominane mam do dzisiaj
Mimo wszystko podoba mnie się
Miełem dwie zielone bmw i wypominane mam do dzisiaj

Mimo wszystko podoba mnie się

czerwone B2 ecopower 16/9J Tronic 5.5 SUPERSPRINT 2,75"
http://www.mantaclub.pl/forum3/viewtopi ... =28&t=6133
http://www.mantaclub.pl/forum3/viewtopi ... =28&t=6133
- ROBERT
- Imię:
Niebieskie wnętrze znam z mojej byłej Manty (i srebrna buda) brrr, nie podobało mi się to. Zmieniłem wnętrze na czarny a kolor budy na biały. Srebrna buda jeszcze nie jest zła, ale drugą miałem złotą, jeszcze gorsze brrr.magic pisze:w 78 mercedes "beczka" był już od 3 lat na rynku, i pamiętaj, że był skierowany do kompletnie innej klienteli, a ta miała swoje wymagania ( jak też pieniądze).Filip pisze:Wyobraźcie sobie że jest rok 78 i niemal jednocześnie premierę ma ta Monza i Mercedes beczka. Jak dla mnie monza wygląda o wiele nowocześniej z zewnątrz i zapowiada już styl lat 80 podczas gdy beczka przy Monzie wygląda staro. Nie zmienia to oczywiście faktu że MB to technicznie lepsze auto.
dla takich ludzi opel robił model Admirał i Diplomat, ale właśnie został z tego rynku wyrzucony, albo sam się wyrzucił przez politykę GM.
Porównanie nie ma raczej sensu. A kolory- owszem, szalone lata 70. Rodzice mieli MB W123 niebieski, z niebieską tapicerka. teraz takich fabrycznie nie spotkasz.
- baro
Fajna monia człowiek by woził tyłek tylko niema piniondzów bo trzeba dom wykończyć. Więc coś czuje że chyba sobie nigdy już nic nie kupię......
- ROBERT
- Imię:
A tam.baro pisze:Fajna monia człowiek by woził tyłek tylko niema piniondzów bo trzeba dom wykończyć. Więc coś czuje że chyba sobie nigdy już nic nie kupię......
Gupoty piszesz.
Skończysz dom, nazbierasz kasy i brykę też kupisz.